Zab. Mit is tud az átlag ember a zabról. “Hűh az nagyon finom reggeli!” vagy “Már megint ezzel akarsz megetetni?”.
Szóval mit is rejt valójában a zab magában. Mindenkit megnyugtatok a zab nem csak reggeli gyanánt fogyasztható sokféle képpen, de tegyük hozzá igen is finom kiegészitő tud lenni, gyümölcsökkel, kakaó vagy fahéj társaságában.
A zab pehely és liszt formában is tökéletes kiegészítője lehet a mindennapjainknak, kiváló tápanyag tartalma miatt.
Remek fehérjeforrás, emellett fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz, tejjel fogyasztva pedig minden esszenciális aminosavhoz hozzájutunk. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma is, hiszen többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, a foszfort, a káliumot, vasat találhatunk benne. Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyet diétázók, cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak.
A könnyen emészthetősége és magas rosttartalma miatt az anyagcsere legjobb barátja, emellett komoly szerepet kap az emésztés folyamataiban is, valamint megelőzi az elhízást és a székrekedést is. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Stabilizálja a vércukorszintet, ezért remekül beépíthető a cukorbetegek étrendjébe is.
A koleszterinszintre is jó hatással van, hiszen ballasztanyagainak köszönhetően csökkenti azt, így segít a szív-és érrendszer karbantartásában. Gyomorpanaszokra is alkalmas, könnyen emészthető, ám mégis eltelít, emellett a vérnyomásra is csökkentő hatással van.
Az egyik legjobb szénhidrátforrás, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást, a gyorsaságot és a koordinációképességet, így sportolás előtt is érdemes fogyasztani.
A bőrre és a hajra is jó hatással van, akár zabos pakolásként is használhatjuk.
Arról nem is beszélve, hogy az ára is nagyon kedvező, remekül variálható: gyümölcsökkel, zöldségekkel, hússal is fogyasztható, azonban érdemes a natúr verziót választani, ugyanis a boltban kapható zabos kekszek, keverékek sok cukrot és zsírt tartalmaznak!
A zabkása a legismertebb formája, amelyet vízben, tejben megfőzünk, majd bármivel ízesíthetjük, legyen az gyümölcs, zöldség, mogyoróvaj vagy akár zsírszegény kakaópor.
Emellett hús panírozására is kiváló: ha apró szemű zabot használunk, helyettesíthetjük a panírmorzsát.
Habarás helyett is remekül helytáll: pár evőkanálnyi zabpehely még az étel rosttartalmát is fokozza.
Meglepő lehet, de a reggeli rántottához vagy omletthez keverve nem csak a letapadást gátoljuk meg, de még a megfelelő szénhidrátmennyiséget is biztosítjuk!
Bármilyen típusú lisztet remekül helyettesít, és ehhez még a drágább zabpehelylisztet sem kell megvenni: sima aprítógépben lisztes állagúra őrölhetjük a zabpelyhet is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: