Vegandary365

Zabtej, ahogy Én szeretem

 

Nos mint minden háziasszony egy fárasztó hét után, én is feldobtam egy arcmaszkot és pihenés képpen leültem a gép elé hogy írjak pár sort…Na persze, és még ez mellett csinálok jó pár dolgot mert holnap ismét munka van. De hát ilyen a mai világban egy “átlag” háziasszony. 😀

De hagyjuk a rohanos mindennapokat egy percre hiszen nem ezért kezdtem el ma végre megírni a cikkem, csak ha már a zab s annak jó tulajdonságait kiveséztem az elöző kis firkálmányomban, akkor itt az ideje hogy  elmeséljem hogy én hogyan is készítem otthon a zabtejet. 

Elösszőr is megfogom a víztisztító kancsom és készítek egy liter tisztított vizet, melyet utána felforralok (többnyire vízforralóban), ameddig forrtyogni kezd a vízem, addig 4-5 evőkanál zabpelyhet elkezdek lepirítani egy edényben, lassú tűzön, egészen addig míg kellemes, kicsit karamellre emlékeztető illata nem lesz. (Párom szerint popcorn illata van rendszerint. 😀 ) Persze NE égessük meg mert akkor keserü lesz a végeredmény. 

Ha megpirult a zabpehely, öntsük rá a forró vízet, figyeljünk a felcsapó gőzre, ha nem akarunk égési sérüléssel doktornéni vagy bácsi után rohangálni. Tegyük félre a felöntött zabunkat egy órára, hogy jól megszívja magát. Addig készítsük elő a turmix gépünket, és persze figyeljünk oda hogy a macskánk ne másszon bele se a turmixba, se pedig a forró edényünkbe. 

Egy óra pihi után, adagoljuk a “keveréket” a turmixgépbe adjunk hozzá 4-5 szem datolyát az édessége miatt (de szerintem naturan is nagyon finom tud lenni) és pépesítsünk. Ha megvagyunk vele, akkor szürjük le a levét, ez lesz a kész zabtej, a megmaradt zabpüréből pedig aznap, vagy másnap finom zabkekszet lehet készíteni reggeli gyanánt. 3-4 napig tökéletesen tárolható a hűtőben, ahol pedig gyerkőc van, ott bátran ízesítsük, vaniliával, fahéjjal vagy kakaóval. Tuti sikere lesz, és laktatóbb is az átlag, boltban kapható tejeknél. 🙂

Részemről ennyi a rizsa, akarom mondani a zab mára. Még egy kis össze foglalás, aztán folyt. köv. holnap. 😉

Hozzávalók:

  • 4-5 evőkanál zabpehely (nem a finomított)
  • 1 liter megtisztított, felforralt víz
  • 4-5 szem datolya
  • vanilia, fahéj vagy kakaó ízlés szerint.

Ugye nem is olyan bonyolult? 

Egészségetekre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!