A mai világban szerencsénkre már keveset kell azon töprengenünk mivel is helyettesíthetjük a tojást. Nekem nagyon fontos volt hogy megtaláljam a tökéletes dolgot erre, mivel imádok sütni, és ha ezt tojás nélkül szeretném megoldani, akkor bizony törni kell a fejem mivel is tudhatom azt kiváltani. Persze elég sokat kellett hozzá kisérleteznem, hogy nekem mi is válik be a legjobban, de most hoztam egy kis összesítőt hogy mivel tudjátok Ti is megoldani a tojás mentes sütést/főzést. A tojást többnyire térfogatnövelésre és kötőanyagként használjuk fel, s szinte minden receptünkben van neki helye. Szóval most itt az ideje, átgondolni 1-2 receptünket.
Növényi “fasírtokhoz”, töltelékekhez kötőanyagként:
- csicseriborsóliszt
- sárgaborsóliszt
- őrölt lenmag, vízzel elkeverve
- kukorica liszt
- étkezésí keményítő (Haas márkásat használom én és az bevált eddig)
- bio zabpehely (finomított)
Panírozáshoz:
- 2-3 evőkanál kukoricakeményítő és 6-7 evőkanál szójatej, csipetnyi sóval összeturmixolva. Tökéletes!
Süteményekhez:
- süteményekbe annyi evőkanál almaecet, amennyi tojás kellene bele. (ez már bevált)
- 1 tojás: 1 ek őrölt lenmag, 3 ek forró vízzel elkeverve
- 1 tojás: 2 ek víz, 1 ek olaj, 2 tk sütőpor összekeverve
- 1 tojásfehérje: 1 ek ízesítetlen agar-agar, 1 ek vízbe feloldva, felverve, lehűtve, majd újra felverve
Lepényhez, rántottához, omletthez:
- tofu, selyemtofu(1 tojás, kb. 3 dkg tofu, 3 dkg selyemtofu, összeturmixolva.
Érdekesség: Használjunk fekete sót ha el akarjuk érni a kénes tojás ízt. Egy “tojáshoz” keverjünk egy mokkáskanálnyi fekete sót. Használjuk rakott ételekhez, tofu rántottába vagy “omlettbe”.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: