Vegandary365

Mézes méz nélkül, avagy a vegán “Mézeskalács” titka

Nagy fejtörés néha a karácsonyi készülődés, hogy a hagyományokhoz mérten, kerüljön édesség is az asztalunkra. Gondolok én itt a megszokott linzerre, mézeskalácsra és a bejglire is. Na igen aminek nem tudok ellenálni sosem az a mákos bejgli 🙂 

Ezen a tényen felindulva, mármint, hogy azért a karácsony ezek nélkül a sütik nélkül nem is annyira karácsony, elhozom nektek a következő napokban a vega/ vegán receptjeit ezeknek a finomságoknak! Vágjunk bele a mézessel, mármint a méz nélküli mézessel 🙂

Hozzávalók:

  • 1⅓ bögre teljes kiörlésű liszt
  • ¾  bögre sima liszt ( én a réteslisztre szavazok)
  • ½ evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ½ evőkanál fahéj
  • 2 teáskanál gyömbér
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • ½ teáskanál szegfűszeg
  • ½ bögre szobahőmérsékletű kókusz olaj
  • ½ bögre + 1 evőkanál nádcukor
  • ¼ bögre víz
  • ½ bögre melasz (arany színű, vagy én még szoktam más növényi szirupot is használni.)
  • ½ teáskanál vanília

Elkészítés:

  1. Egy közepes edénybe keverjük össze a “poros” dolgokat (liszt, fahéj stb.)
  2. Egy nagyobb edénybe kezdjük el kikeverni a kókusz olajat a cukorral addig amíg a keverékünk krémes és vilgos nem lesz, ez 1-2 percet vesz igénybe, majd adjuk hozzá a vizet, a vaniliát és a melaszt, majd keverjük az egészet  még fél percig.
  3. Fokozatosan adjuk hozzá a liszt keveréket a “krémhez”.
  4. Foliázzuk be a tésztánkat és egy éjszakára tegyük hűtőbe, vagy minimum 2 órára.
  5. Mielőtt elkezdenénk kinyujtani a tésztánkat, vegyük ki fél-egy órára szobahőmérsékletre.
  6. Közben melegítsük elő a sütőnket 160°-ra
  7. Egyből ajánlom hogy a sütőpapírra nyujtsuk ki a tésztát, s egy lapos kis spatulával, vagy habkártyával szedjük majd ki a felesleges tésztát a kivágott figurák közül. Ezt addig ismételjük amíg el nem fogy a tésztánk. 
  8. A még nem megsütött sütiket 10 percig pihentessük vagy a fagyasztóban vagy pedig hűtőben.
  9. 8-10 percig süssük majd őket, amíg nem lesz szép barna a szélük.
  10. Ha minden tökéletes, várjuk meg amíg kihülnek a kis “mézikék” s utána jöhet a dekoráció. 🙂

Megjegyzés: ebből az adagból 12 nagyobb mézesünk lehet vagy 24 kisebb méretű hozható ki belőle.

Egy kis fantáziával pedig minden lehetséges : A mókus sütik már az én konyhámban lapulnak 🙂

 

 
 
 
 
 
 
recept forrás: www.ilovevegan.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!