Azt hiszem az egyik legfinomabb dolog a világon, bárki, bármit is mondhat. A sushi számomra mindig is különleges volt és álltalában különleges alkalmakhoz is kötöttem mikor elmentünk sushit falni valamelyik japán étterembe. Persze egy átlag sushi hogy néz ki, szerintem mindenki tudja: hal, surimi, garnéla, kaviár…és sorolhatnám. Ebből kifolyólag most hoztam nektek pár alternatívát, igaz kicsit nagyobb ( szendvics) formában, de miniben is megállja a helyét szerintem.
A receptek összetevői 6 db szendvicshez elegendőek:
- 2 csomag sushi rizs
- 6 lap nori
Édes burgonya sushi
- 50g vötrös káposzta
- 2 evőkanál rizsecet
- ½ teás kanál só
- 200g édesburgonya
- 50g spenot
- A vörös káposztát vágjuk vékony csíkokra, majd sózzuk meg. A sóval és az ecettel jól keverjük át, majd tegyük félre pihenni.
- Vágjuk az édesburgonyát kb 1 centis darabokra, majd forró olajban süssük meg mind a két oldalát 4-4 percig.
- Vegyünk 2 lap norit, és a durvább felével felfelé, tegyük le egy rarab frissentartó foliára. A norira elösszőr egy kis gombóc rizst tegyünk, majd jöhet az édes burgonya, erre tegyük a spenót leveleket és végül az enyhén lecsepegtetett káposztát. Mind ennek a lezárása képp még egy gomboc rizst lapogassunk szét a tetején, és hajtogassuk be a nori sarkait. Voila -> El is készült az első sushi szendvics! Nem is annyira bonyolult igaz?
Laskagombás retkes sushi
- 125 g retek
- 1 evőkanál rizsecet
- ½ teás kanál só
- 100g laskagomba
- 1 evőkanál mogyoró olaj
- ¼ teáskanál fehér bors
- 2 evőkanál vega majonéz
- A retket vágjuk vékony szeletekre, keverjük össze a ¼ teás kanál sóval és az ecettel, majd tegyük félre pihenni.
- A gombát vágjuk nagyobb darabokra, majd az előmelegített olajban, közepes, majd magasabb fokozaton süssük át 5 percig. Néha kevergessük át, majd fűszerezzük a maradék sóval és borssal.
- Vegyünk 2 lap norit, és a durvább felével felfelé, tegyük le egy rarab frissentartó foliára. A norira elösszőr egy kis gombóc rizst tegyünk, majd jöhet a lepírított gomba, erre kerül a lecsepegtetett retek, majd egy kis vegán majonéz. Mind ennek a lezárása képp még egy gomboc rizst lapogassunk szét a tetején, és hajtogassuk be a nori sarkait.
Füstölt tofus csírás sushi
- 125 g füstölt tofu
- 1/3 kigyó uborka
- 1 evőkanál mogyoró olaj
- ¼ teás kanál só
- 50g csíra
- 2 evőkanál vega majonéz
- A tofut és az uborkát vágjuk kb 1 centis szeletekre. Az előmelegített olajba kb 3 percig süssük át a tofut közepes hőfokon. Az uborkát sózzuk meg, majd hagyjuk állni egy kis ideig.
- Aztán ha ezzel megvagyunk jöhet a szokásos menete az összerakásnak. 2 lap nori jut ezekre a szendvicsekre is. A nori durvább felét felfelé rátesszük a fóliára, majd erre jöhet a rizs gombóc. A rizsgombócra jöhet a tofu az uborka, a csíra és a vegán majonéz. Majd a végén egy újabb gombóc rizs és a nori sarkainak behajtogatása.
Ha ezekkel végeztünk, akkor már csak egy dolog maradt hátra, az hogy felfaljuk őket.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: