Vegán húsvéti kalács
Húsvétkor sok helyen hagyomány a húsvéti kalács sütése. A következő receptben, ahogy a kép is utatja kis fonott kosár kalácsokat hozok nektek.
Hozzávalók 6 főre:
- 500 g liszt
- 20 g élesztő
- 300 ml langyos növényi tej (édesítetlen szója vagy zab)
- 30 g cukor
- 2 teás kanál só
- 60 g növényi margarin
A tetejének a megkenéséhez:
- 2 evőkanál szója vagy zabtej (természetesen ez sem az édesített verzió)
- 2 evőkanál agave szirup, vagy juhar szirup
Elkészítés:
- Tegyük az élesztőt a langyos tejbe, majd hagyjuk kb. 5 percet pihenni amíg az el nem kezd “futni”. Majd adjuk hozzá a lisztet és a sót, ezt keverjük össze konyhai robotgéppel közepes fokozaton kb. 5 percig.
- Adjuk hozzá a margarint és dagasszusk újabb 5-10 percig, vagy addig amíg a masszánk már nem ragad fel a keverőtál oldalára. Takarjuk le egy konyharuhával, majd tegyük félre pihenni, szobahőmérsékleten másfél órára.
- A tésztánkat vágjuk 6 egyenlő részre. Egy-egy részt osszunk még el 3 egyenlő darabra majd azokat nyújtsuk ki kb 25 centis rudakra, ezeket fonjuk össze majd kössük össze a két végét.
- Helyezzünk a tepsibe sütőpapírt majd erre pakoljuk rá a kis kosarainkat. Kenjük be a tetejét a “tejes”- agave szirupos mixünkkel majd pihentessük szobahőmérsékleten újabb 30 percet. Közben melegítsük elő a sütőnket 200 fokra.
- A 30 perc pihenő után kenjük át még egyszer a kalácsokat, aztán irány velük a sütőbe. A sütési idő 25 perc, vagy amíg teljesen aranybarna nem lesz mindenhol a kosárkák teteje.
- Vegyük ki a sütőből őket, és hagyjuk őket kihülni.
Ha minden kész akkor jöhet a csoki tojás dekornak.
Én ezzel a recepttel kívánok nektek nagyon boldog nyúl ünnepet!
Jó étvágyat!
Forrás